Teguran Dari Seorang Muslimah Khas Untuk Majalah Hijabista | Kehadapan Hijabista dan Hijabisters yang disayangi…
Saya menulis untuk melahirkan rasa risau saya dengan cara majalah anda ‘mempamerkan’ wanita berhijab. Saya amat percaya bahawa konsep ‘kesederhanaan’ haruslah diseiringkan dengan pemakaian Muslimah (termasuklah hijab) dan kesederhanaaan ini merupakan perkara yang teramatlah penting sekali.

Kesederhanaan oleh itu, perlulah diberi keutamaan dan penekanan oleh setiap wanita berhijab dan bertudung termasuklah majalah anda Tudung ini bukan berfungsi sebagai ‘ganti’ rambut yang kami tutup.

 Ianya juga bukanlah hanya sekeping kain atau berkeping-keping kain di atas kepala. Hijab datang dengan pakej lengkap, ianya merangkumi akhlak, intelek dan adab. Hijab simbol wanita beriman, kesederhanaannya dalam setiap yang dilakukan, kelembutan, kesopanan. Maruah dirinya. Kebanggaan dirinya. Majalah anda tidak langsung menampilkan ‘kesederhanaan’ yang dituntut’ Islam ini dan biarlah saya berterus terang ini ternyata salah sama sekali.

Meletakkan wanita yang hanya berhijab tetapi disolek bak patung seolah model antarabangsa dalam majalah Vogue (beznya cuma tutup rambut) adalah satu bentuk penghinaan buat kami wanita Muslim. Juga menyedihkan apabila wanita berhijab tersebut sendiri rela diperlakukan sebegitu rupa, dieksploitasi dan cuma menipu diri bahawa mereka berada di jalan yang benar dan membuatkan Tuhan mereka gembira hanya dengan menutupi rambut mereka.

Ya Allah, bagaimanalah anda boleh berfikir anda menggembirakan Allah dengan berhias dan bertabaruj sebegitu rupa sambil menayang kecantikan rupa paras dan tubuh badan anda?
Majalah anda seperti juga Vogue dan Cosmopolitan dan majalah-majalah seangkatan dengannya tiada LANGSUNG dimensi intelek mahupun spiritual didalamnya menjadikannya majalah ini kosong. Majalah anda secara tidak langsung berjaya ‘brainwash’ minda para hijabisters dengan menaikkan hawa’ nafsu mereka untuk berbelanja lebih banyak barang, lagi dan lagi.

 Hakikatnya wanita yang benar-benar beriman, seorang Muslimah sejati TIDAK perlu menayang segala aksesori kepada orang lain. Nilai wanita Islam BUKAN pada barangan tetapi keyakinan dirinya bahawa apa didalam hati mereka dan minda mereka lebih berharga dari segala gelang, kacamata hitam, kasut tinggi, tas tangan yang anda sogok di setiap muka majalah anda.

Majalah mempengaruhi pemikiran anak-anak muda yang masih mentah untuk menipu diri mereka dengan merasakan bahawa mereka akan lebih cantik dan dihormati dengan KASUT, AKSESORI dan style tudung yang merapu dan merepek.

Di dalam Quran Allah menegaskan bahawa Taqwa adalah pakaian yang terbaik. Tolonglah beritahu dan tunjukkan kepada saya dimana, di muka surat mana and tampilkan mesej ini? Malangnya tiada, tidak di satu muka pun. Ianya majalah yang menjual baragan semata, majlah berbentuk konsumer membuatkan para wanita jadi gila, menurut nafsu untuk membeli, untuk mahukan barangan material yang mungkin tidak langsung diperlukan atau mampu mereka miliki.

 Lifestyle yang anda tampilkan tidak berapa kena dengan syariat Islam. Masalahnya anda menggunakan Islam untuk menjual. Ini amat mengecewakan. Kemudian ramailah para gadis berangan untuk menjadi seperti covergirls yang telah pun anda tampilkan dengan badan yang ramping, barangan yang hebat dan muka yang gebu yang semestinya sudahpun anda photoshopkan wajahnya. Ianya palsu semata.

Saya jujurnya risau anda merosakkan nilai hijab dan wanita Islam dengan majalah ini. Yang cuma diberikan penekanan adalah kecantikan yang palsu. Saya merayu, tolonglah dengan sepenuh hati nilailah dan muhasabah majalah anda dan isi kandungannya.

Kami perlukan majalah yang menaikkan iman kami, yang menjadikan kami Muslimah yang lebih bertaqwa dan disayangi Allah. Majalah yang membantu kami mengubati penyakit-penyakit hati kami, bukan majalah yang membawa mesej apa yang penting adalah rupa anda pada LUARAN, baju apa yang anda pakai dan cara anda mengikat tudung. Walahu’alam

Ikhlas,
Muslimah yang Risau


Posting Komentar

 1. Like sejuta kali....

  BalasHapus
 2. Betul..! Sy pun berpendapat rancangan hijabista menampilkan hos2 yg berpakaian sngat merimaskan dgn gaya tudung berlapis2... dah berlebih2.Bg kaum remaja yg baru nak meningkat naik dlm dunia fesyen akan terikut2 gaya dan mmbuat mereka berbelanja lebih..Bagus kpada anda muslimah yang risau

  BalasHapus
 3. Like like like like!!!!!!!

  BalasHapus
 4. sgt3 cepumas dan pandai menyusun kata,,,sgt indah/puitis untuk membacanya..terima kasih untuk muslimah risau atas segala komen tersebut..hargainya :D

  BalasHapus
 5. nak like banyak2 kali boleh tak? huhu... kadang2 nampak mcm exploitasi pun ada....

  BalasHapus
 6. islam adalah cara hidup yg lengkap dan sempurna...

  BalasHapus
 7. ..dah kering bahan ke nk post, mnde ni tahun lepas nye isu...

  BalasHapus
 8. Muslimah risau yg seorang ni mewakili suara beribu2 lg muslimah yg risau di luar sana...Kalaupun mungkin muslimah2 yg risau ni bukan dr kalangan yg terancam 'modesty'nya dgn majalah spt ini, sy yakin...kerisauan ini untuk seluruh saudari muslimah yg lain, yg mungkin belum cukup dalam penghayatannya tentang berhijab. Hijab is not a fashion (walaupun fashion yg minimal masih dibolehkn dgn berhijab), tp hijab itu tuntutan syariat yg perlu kita hayati dan fikirkn hikmah kenapa Allah suruh kita berhijab. dan hijab bukan setakat membalut seluruh tubuh dan kepala dgn helaian2 kain, hijab itu menutup malu. Hijab itu seharusnya jd benteng diri muslimah secara jasadiah dan rohaniah.

  Muslimah2ku sayang, ingatlah betapa dirimu begitu berharga :)

  dan, buat seluruh tenaga kerja 'Hijabista', mohon anda terimalah suara2 kami ini sebagai tanda sayang kami pada anda,

  BalasHapus
 9. Well said! Berjuta like! . Ramai yg CONFUSE pasal hijab.
  Ramai wanita yg kelihatan RIAK dan angkuh bila mereka tidak dapat rasakan keistemewaan berhijab dgn betul atau hijab sekadar BERFESYEN.

  BalasHapus
 10. betul..kite perlu sederhana dalam setiap perlakuan kite sehari2..

  BalasHapus

Jika anda merasakan artikel ini berguna sila share bersama kawan-kawan anda
Sila Komen Dengan Berhemah,Tulisan Dari Anda Adalah pendapat Dari Anda

 
Top