Kawasan Bukit Ladang Kemuning di mana kelipan cahaya misteri dilihat sekumpulan lelaki yang turut mendengar suara sayu lelaki dan perempuan meminta tolong.

Cahaya misteri dari Bukit Ladang Kemuning | SUNGAI SIPUT – Cahaya misteri berkelip-kelip dari Bukit Ladang Kemuning, ditambah dengan suara mendayu meminta pertolongan menimbulkan tanda tanya kepada sekumpulan lelaki yang sedang bermain bola sepak di Taman Yakin Mesra, di sini, kelmarin.

Saksi kejadian yang hanya ingin dikenali sebagai Ahmad, 30-an berkata, cahaya berkenaan dilihat pada jam 9.20 malam dan ia telah mengejutkan sekumpulan lelaki berkenaan.


Menurutnya, cahaya itu juga seperti bertindak balas dengan isyarat lampu suluh daripada kumpulan lelaki berkenaan menyebabkan mereka mengesyaki ada individu sesat dalam hutan.

“Berikutan kejadian itu, kami mengambil inisiatif untuk menjejaki cahaya berkenaan dengan menaiki motosikal.

“Semasa naik ke atas (bukit) kami terdengar suara lelaki dan perempuan meminta tolong dalam nada sayu. Naluri kami kuat mengatakan mereka tersesat dalam hutan di bukit itu,” katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Menurut Ahmad, selepas mendengar suara berkenaan, dia serta rakan-rakannya telah menghubungi talian kecemasan 999 untuk melaporkan kejadian bagi membolehkan Jabatan Bomba dan Penyelamat mengesan dua individu yang mungkin tersesat.

Tambahnya, kejadian berkenaan merupakan kali pertama berlaku sepanjang lapan tahun tinggal di kawasan taman perumahan berkenaan yang terletak kira-kira 20 meter kawasan bukit itu.

Sementara itu, Pemangku Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Siput, Rajamurthy berkata, bomba menerima panggilan berhubung kejadian pada jam 9.23 malam dan lima anggota bomba beserta sebuah jentera telah dikejarkan ke lokasi kejadian.

Menurutnya, berdasarkan penglihatan serta keterangan saksi, pasukan bomba memasuki hutan itu bersama beberapa penduduk kampung yang arif dengan kawasan hutan berkenaan untuk memulakan operasi mencari dan menyelamat.

“Bagaimanapun kami gagal mengesan jejak individu yang sesat dan tidak mendengar sebarang suara seperti yang dinyatakan oleh saksi. Kami tetap meneruskan usaha mencari sebanyak dua kali.

“Selepas perbincangan bersama polis, operasi mencari dan menyelamat ditangguhkan sementara sehingga ada laporan mengenai kehilangan individu dibuat,” katanya.

Sementara itu, Sinar Harian difahamkan bahawa kawasan Bukit Ladang Kemuning sememangnya menjadi tumpuan kerana mempunyai kawasan rekreasi dan pernah berlaku kejadian lemas di air terjun, sekitar kawasan bukit itu pada tahun lalu.-sinar harian

Posting Komentar

Jika anda merasakan artikel ini berguna sila share bersama kawan-kawan anda
Sila Komen Dengan Berhemah,Tulisan Dari Anda Adalah pendapat Dari Anda

 
Top