Berzina Dengan Ikhlas | Seorang remaja yang menamakan dirinya Yang Ikhlas telah menghantar satu surat kepada Dr Danial Zainal Abidin baru-baru ini. Antara isi surat itu ialah: Dr. Danial yang dihormati. Saya telah bercinta dengan seorang wanita. Demi cinta kami telah berzina. Tetapi saya tidak rasa bersalah sebab saya ikhlas dengannya. Saya hendak mengambilnya sebagai isteri saya. Saya tidak bertujuan untuk mempermainkannya. Rakan-rakan saya mengatakan tindakan saya adalah gentleman. Tetapi saya telah dimarahi oleh orang-orang tua saya. Saya rasa mereka berotak kolot. Apakah pandangan dan nasihat tuan.

JAWAPAN DR. DANIAL

Yang Ikhlas yang dihormati. Saya bersyukur tentang keikhlasan saudara dan saya berharap itulah asas perbincangan kita. Dengan keikhlasan itu jugalah saya menulis jawapan ini kepada saudara.

Dunia pada hari ini sedang dilanda krisis. Satu di antaranya ialah krisis nilai. Krisis nilai inilah yang menjadi sebab keruntuhan Empayar Rom. Edward Gibbon dalam bukunya The History of Decline and Fall of the Roman Empire telah menulis bahawa: Segala dasar-dasar akhlak dan moral di Rom telah runtuh sehingga ramai orang memilih jalan untuk hidup bebas…..Di akhir abad keenam, Kerajaan Romawi Timur sedang berada di ambang keruntuhan yang paling dahsyat sekali!

Nabi datang untuk selamatkan kita dari kehancuran yang seperti itu. Nabi bersabda, Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia. (Hadis riwayat Ahmad & Baihaqi)

Nilai akhlak inilah yang merupakan landasan dan kayu pengukur yang penting bagi kita. Akhlak tidak menghalang kehendak-kehendak fitrah. Ia mencantikkannya. Sebagai contoh, Islam tidak pernah menyuruh kita menutup nafsu seks, sebaliknya menyalurkannya kepada suatu yang murni, selamat dan mendamaikan. Perkahwinan adalah salurannya. Alangkah indahnya firman Allah yang bermaksud: Isterimu adalah ladang bagimu maka datangilah isterimu dengan cara mana yang kamu mahu! (Surah Al-Baqarah ayat 223) Dalam bahasa mudah, selepas berkahwin, puaskanlah nafsumu dengan isterimu sesuka hatimu, melainkan dengan cara yang jelas telah diharamkan kerana kemudaratannya.

Saya harus mengatakan bahawa nilai pada hari ini banyak diasaskan kepada konsep Machiavellianisme yang dipopularkan oleh seorang pemikir dari Florence, Italy yang bernama Niccolo Machiavelli. Machiavelli, dalam bukunya The Prince telah menekankan konsep the end justifies the means ataupun niat membersihkan cara. Asalkan niat kita baik, berzinalah, menipulah, khianatilah, menyamunlah dan begitulah seterusnya. Semua adalah halal bagi Machiavelli.

Laporan akhbar 6 Ogos 1999 juga ada perkaitan dengan krisis nilai ini apabila seorang tokoh koporat berpangkat Datuk, telah menceritakan di mahkamah tentang hubungan seksnya dengan seorang pembaca berita RTM. Beliau mengatakan bahawa niatnya adalah suci kerana bertujuan untuk mengahwininya. Itulah nilai yang sedang melanda dunia sekarang: Seks adalah suci walaupun tanpa perkahwinan!

Memang ada yang mengatakan bahawa pergaulan dan seks bebas ini adalah lambang kemajuan dan kemodenan. Nilai agama dan akhlak adalah kolot. Jika demikian, mari kita perhatikan hasil dan sumbangan seks bebas kepada dunia. Seks bebas telah berjaya merebakkan penyakit AIDS, contohnya di Thailand, sehinggakan akhbar Der Spiegel pernah menjadikan tajuk AIDS in Asia – Killer Epidemic in Sex Paradise (AIDS di Asia – Wabak Pembunuh di Syurga Seks), sebagai tajuk muka depannya. Di California, hampir 61,000 bayi luar nikah dilahirkan pada tahun 1997. Kajian oleh Jabatan Perkhidmatan Kesihatan dan Kemanusiaan Amerika mendapati bahawa anak-anak luar nikah ini mempunyai lebih daripada dua kali ganda kemungkinan diserang masalah emosi di dalam hidup mereka, berbanding dengan anak-anak lain (Rujukan: California Teenage Pregnancy Statistics).

Kita di Malaysia juga telah dimalukan dengan penonjolan kes pembuangan bayi luar nikah di kalangan remaja-remaja kita. Semua ini bukanlah sumbangan yang membanggakan bagi dunia moden.

Islam menekankan bahawa niat dan cara perlu betul. Niat kena ikhlas, cara kena mengikut syariat. Syariat mengharamkan zina. Nabi kita bersabda, Selepas dosa syirik kepada Allah, tidak ada dosa yang lebih besar daripada seseorang meletakkan air maninya ke faraj yang tidak halal baginya! (Hadis riwayat Ahmad & Thabrani)

Saya berharap saudara Yang Ikhlas akan kembali ke jalan yang murni berdasarkan agama. Seks bebas dan keruntuhan moral bukannya lambang kemajuan sebaliknya lambang kemunduran dan kehancuran.

Kaum Lut hancur kerananya.
Kota Pompei hancur kerananya.
Empayar Rom juga hancur kerananya.
Justeru, kembalilah ke pangkal jalan.

(Semoga jawapan ini juga mendatangkan manfaat kepada mereka yang lain)

WALLAHUALAM

Posting Komentar

 1. Best.. Sarat dengan info yg menarik dan kemampuan untuk mengupas isu zina berdasarkan maklumat semasa merupakan langkah yg terbaik..

  BalasHapus
 2. se IKHLAS mana pun kita cara dan niat perlu betul mengikut Hukum Agama Allah

  BalasHapus
 3. niat tidak menghalalkan cara

  BalasHapus
 4. islam x suruh kita bt pengakuan..islam suruh kita perbaiki diri serta bertaubat...renung2kn la

  BalasHapus
 5. jenis bodo susah nak paham mana halal dgan haram...

  BalasHapus
 6. agak2 korg lah..kalu anak dia bt camtu jgk ape dia rase..dia bg jgk ker??

  BalasHapus
 7. Dunia dah terbalik... Ini la impak apabila Islam tidak dijadikan cara hidup...

  BalasHapus
 8. bertaubat la sebelum terlambat,,,didikan sempurna ibu bapa yang telah diberi sejak kecil harus kita teruskan..sokong 100% jawapan Dr Danial

  BalasHapus
 9. Ikhlas berzina & tidak rasa bersalah. Rasa macam ikhlas nak bagi pelempang secara marathon kat budak ni. Tapi realitinya ramai orang suka sangat menghalalkan yg haram dengan menggunakan alasan niat yang baik.
  Panas >>BAHAYA NASI KANGKANG,BUKAN HANYA UNTUK BODOHKAN PASANGAN
  Panas >>PENGARAH FILEM GANGSTER YANG MUDAH SENTAP

  BalasHapus
 10. zina itu jelas salah. ..kahwin adalah penyelesaiannya. ..

  BalasHapus
 11. Klu berzina pun boleh berniat iklas..nanti mencuri dgn iklas, merompak dgn iklas, merogol dgn iklas membunuh dgn iklas apa akan jadi dgn dunia ini.

  BalasHapus
 12. niat ok dah tpi cra xbtol

  BalasHapus
 13. binatang!...bodoh punya yang ikhlas,otak letak punggung ke?nafsu semata-mata.alasan macam-macam....aku...hoi yang ikhlas,kau tidak layak mendapat perempuan tersebut dan kau tidak layak untuk mana-mana perempuan pun...pelacur pun tidak layak untuk kau,kau ingat perempuan tu barang mainan kau ke?...jikalau umur aku panjang dan aku hidup,aku akan pastikan kau mampus...mungkin masyarakat dan tuhan boleh memaafkan kau...tapi tidak aku...tunggu aku binatang...aku sembelih kau...aku kerat-kerat hidup-hidup...lepas itu aku bagi makan kat anjing daging kau tu...aku sumpah kau...form Chucky...

  BalasHapus
 14. gila ker seks adalah suci walaupun tanpa perkahwinan ..

  BalasHapus
 15. Mengapakah perlu wujud zina,dan bagaimanakah lagkah2 untuk mengawal emosi agar tidak terjerumus dalam kancah zina

  BalasHapus

Jika anda merasakan artikel ini berguna sila share bersama kawan-kawan anda
Sila Komen Dengan Berhemah,Tulisan Dari Anda Adalah pendapat Dari Anda

 
Top