Jika anda memelihara kucing di rumah, anda pasti kerap kali melihat kucing anda memakan rumput di halaman rumah anda. Tetapi adakah anda tahu kenapa ia berbuat begitu? Di sini ada jawapannya.

Jus dalam rumput mengandungi asid folik, vitamin yang penting untuk kucing kesejahteraan. Asid folik, juga hadir dalam susu kucing ibu, membantu pengeluaran oksigen di dalam aliran darah kucing. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan anemia, dan pertumbuhan kucing muda boleh terbantut jika dia tidak mendapat cukup ia. Kucing mempunyai naluri tahu mereka kekurangan dalam asid folik dan rumput menggigit ke kanan keadaan. Namun begitu pakar hanya boleh meneka.


Pakar-pakar teori menyatakan bahawa kucing makan rumput sebagai sifat semulajadi. Ia boleh menambah serat dan sebahagian besar diet mereka, membantu mereka mengeluarkan cacing atau bulu melalui saluran usus mereka. Jika terdapat kelainan pada usus perut, maka daun-daun nipis yang dimakan tersebut akan menyebabkan kucing memuntahkan isi perutnya. Tetapi veterinar berhenti  mengisytiharkan keperluan rumput. Ia mungkin membantu dalam penjelasan perkara keluar dari perut kucing, tetapi kucing yang sihat mampu untuk memproses dan mengeluarkan perkara keluar tanpa bantuan ini.


[BIAR BETUL!!]Hilang dara jadi kebanggan Blogger ini???

[BIAR BETUL!!]Anak ulama sering berzina sehingga lahir anak luar nikahTabiat Ini Sihat Atau Merbahaya?

Walaupun makan rumput mungkin kelihatan janggal kepada kita, tetapi banyak kucing yang menyukainya dan ia biasanya tidak merbahaya kepada mereka. Mereka jarang makan lebih daripada jumlah kecil, tetapi jika ia makan setiap hari atau dalam jumlah yang besar, anda perlu membawanya berjumpa dengan doktor haiwan kerana kucing anda mungkin mempunyai masalah usus.

sumber

Posting Komentar

Jika anda merasakan artikel ini berguna sila share bersama kawan-kawan anda
Sila Komen Dengan Berhemah,Tulisan Dari Anda Adalah pendapat Dari Anda

 
Top