Real Madrid 1-1 Dengan Manchester United | MADRID - Sempat tertinggal, Real Madrid boleh memaksa keputusan seri 1-1 kepada Manchester United (MU) berkat gol Cristiano Ronaldo, pada leg pertama 16 besar Liga Champions, di Santiago Bernabeu, Rabu (13/2/2013). Bagi MU, satu gol itu bernilai positif mengingat masih ada leg kedua yang akan diadakan di Old Trafford, pada 5 Mac 2013.

MU unggul lebih dulu melalui Danny Welbeck pada minit ke-19. Dari tengah kotak penalti, ia menanduk bola hasil tendangan sudut Wayne Rooney ke sudut kiri bawah gawang Diego Lopez.

Madrid menyamakan kedudukan melalui Cristiano Ronaldo pada minit ke-29. Sebuah umpan silang dari Angel Di Maria di sektor kiri pertahanan MU disundul Ronaldo ke sudut kiri bawah gawang De Gea.

Madrid mengambil inisiatif menyerang dan mampu menekan MU. Namun, mereka kesukaran menyelesaikan serangan dengan pelaksanaan berbahaya.


Memasuki minit-minit akhir, Madrid meningkatkan serangannya dan kembali menguji barisan belakang MU. Luka Modric melepas umpan yang gagal dicapai dengan baik oleh Ronaldo akibat pengawalan Phil Jones.

MU kemudian mendapatkan hadiah tendangan bebas, yang berakhir tembakan Van Persie dari sisi kiri pertahanan Madrid. Namun, Diego Lopez boleh menepis bola ke belakang gawang.

Sebelum MU melaksanakan tendangan sudut, pengadil meniup wisel tanda berakhirnya perlawanan. Sejumlah Pemain MU kelihatan mempersoalkan keputusan itu. Namun, pengadil tetap pada keputusannya.


Posting Komentar

Jika anda merasakan artikel ini berguna sila share bersama kawan-kawan anda
Sila Komen Dengan Berhemah,Tulisan Dari Anda Adalah pendapat Dari Anda

 
Top