Our Sponsors


 ! Berita Malaysia ! Informasi Teknologi,Berita,Gosip,Sukan Terkini

[x] CLOSE ADS HERE

Kisah Highland Tower Yang pasti Membuatkan Anda 'meremang'... (2 GAMBAR)


Kisah Highland Tower Yang pasti Membuatkan Anda 'meremang'... (2 GAMBAR) | KISAH runtuhan Highland Tower barangkali adalah kisah baharu bagi golongan muda yang lahir sekitar awal 1990-an.

Namun, bagi mereka yang pernah mengikuti perkembangan kes runtuhan yang berlaku pada 11 Disember 1993 sehingga mengorbankan 43 nyawa, pasti tahu banyak kisah yang terdengar selepas kejadian yang meninggalkan sejarah buat negara itu.

Kini, lokasi runtuhan sering dijadikan subjek buat pemburu entiti paranormal, begitu juga dengan penggiat seni yang mahu mencari kelainan dalam fi lem terbitan mereka.

Oleh kerana itu barangkali ada penonton yang sudah boleh mengagak tahap keseraman yang akan dialami sebaik menonton filem itu.

Namun, berbeza dengan karya terbaru dari Pierre Andre ini, filem yang menggunakan judul sama dengan nama kondominium itu memberi satu momentum baharu buat penggemar filem seram kerana ia bukanlah filem hantu tipikal yang biasa kita lihat dalam filem seram.

Apatah lagi filem ini melalui penggambaran dalam konsep found footage (sebahagian rakaman filem yang dijumpai atau dalam bentuk rakaman video) membuatkan jalan cerita terasa lebih real meskipun melalui proses suntingan seperti filem biasa.

Meskipun masih menerapkan unsur jeritan dan larian, namun segala tindak tanduk itu kena dengan situasi dan lebih penting ke semua peranan iaitu Mikael Andre, Nizam Zaidi, Eddy Rauf, Shima Anuar, Atikah Suhaimi dan Adibah Yunus; yang membawa nama sama dalam

filem ini tidak nampak terlalu 'terbuat-buat'.

Secara ringkasnya filem ini mengisahkan Mika (Mikael) dan Nizam mempunyai idea untuk membuat dokumentari pendek di sebuah tempat seram, di mana mereka akan membuat liputan di sebuah bangunan yang bernama Highland Tower.

Dengan bantuan pihak produksi daripada MiG, Mika dan Nizam berjaya mendapat dana daripada pihak produksi tersebut kerana mereka berminat dengan idea yang dibentangkan oleh mereka dan turut menambah krew bagi membantu melancarkan penggambaran iaitu Shima Anuar, Atikah, Adibah, Eddy dan Kamal.

Namun, sebaik penggambaran bermula pada waktu tengah malam, pelbagai peristiwa pelik mula berlaku sehingga Atikah dan Shima di rasuk!

Kekuatan sinematografi 

Bagi penulis perkara utama yang menjadi titik penting dalam sesebuah filem seram adalah kisah dan lokasinya.

Tanpa melibatkan makhluk dengan rupa yang menakutkan, filem yang berbentuk seakan dokumentari ini telah memberikan satu perasaan aneh pada penonton hanya dengan melihat sinematografi atau lokasi Highland Tower itu sendiri.

Dengan suasana sunyi, bangunan usang dan semak samun, ia sudah cukup memberi satu debaran yang tersendiri buat penonton.

Apatah lagi, Pierre bijak memancing perhatian penonton dengan meletakkan sedikit babak seram pada permulaan jalan cerita sebelum membawa penonton 'menjelajahi' Highland Tower.

Lakonan mantap!

Meskipun mempertaruhkan muka-muka baru dalam filem ini, bagi penulis lakonan mereka tidak wajar dipandang enteng terutamanya Eddy, Mikael dan Nizam.

Malahan kali ini, Eddy dan Mikael dilihat lebih berjaya mengemudi watak masing-masing dan Eddy kerap menimbulkan rasa lucu kerana sikapnya yang begitu takut sehingga beberapa kali mengajak rakannya untuk pulang.

Justeru, bagi pembaca yang masih belum menonton Highland Tower, penulis sarankan untuk menonton filem ini kerana ia lain dari lain dan anda akan saksikan sendiri keseramannya.-sinar harian

16 komentar:

Sakura Yah mengatakan...

x sangka highland tower akan difilemkan

Anonim mengatakan...

well dh tgk dh..n x la best mane pun..even dorg ckp footage but still byk sgt fake dlm 2

Nur Nadirah mengatakan...

sokong lah FILEM MELAYU! syabas!

Anonim mengatakan...

klu ade rogol2 kn bez . I <3 PM

ALADEEN AL mengatakan...

Mohon singgah ke blog saya http://aladeee.blogspot.com/ ...Banyak cerita2 baru disitu....jgn lupa klik adevertisement ditepi...tq

Anonim mengatakan...

Kes Highland Tower melibatkan kematian 48 orang bukan 43 ..

Anonim mengatakan...

sorry la tpi sye rasa filem ni bkn satu lakonan tpi 100% asli.. diorang gi jelajah dulu dlm highland tower and then blk dari situ bru diorang pegi jumpa david teo utk bekerjasama..so semua yg terjadi bkn lakonan termsklah yg kena rasuk dan lembaga2 yg muncul

Anonim mengatakan...

xreti nilai cerita ehh ? klau fake , kita b0le taw tuu fake . nie , aku tng0k pn mremang smcam .. xcm cite hntu laen yg aku tngk .. 100% asli

munira atika mengatakan...

first..kwn dh tgok movie nie dia ckp..x best..xtau la apa yg x bestnya tu..tpi dia ckp dia menyesl p tgok...sbb beza ngan apa yg diwar-waykn...
second...kejdian nie dh mengorbnkn 48 orng ya..bukn 43 orng..do correction for that statement..

Anonim mengatakan...

documentary mcm hihgland tower ni kita patut sokng 100% sebab ia membawa satu kelainan..

Anonim mengatakan...

movie ni ditayangkan dinegara saya. dan semasa movie tu dimainkan salah seorang penonton dikatakan dirasuk. dan movie tu terpaksa dibatalkan.

Anonim mengatakan...

ni cam cite penunggu istana tu ar...kata footage betul semua mati sekali skg smua pelakon tu dh popular si Sara Ali dng Ashraf Hingga hujung nyawa tu...

Anonim mengatakan...

pernah dengar tk org kerasukkan when watch this movie at cinema? true happen in my place and tcket pun dpt refund.

Anonim mengatakan...

Remaja Berwajah Ular Akibat Derhaka
Gambar bikini Nora Denish
Artis Sexy Indonesia dan Malaysia

Anonim mengatakan...

Bosan tiada sales dalam program affiliate pay per sale (PPS) yang
disertai?
Dalam program ini, anda akan dibayar komisyen tanpa pelawat
membuat pembelian.
Komisyen anda akan bayar komisyen berdasarkan klik yang anda
berjaya kumpul dalam sesuatu kempen.
Kami namakannya program Pay Per Click (PPC).
Dan yang paling best PROGRAM INI PERCUMA!!
Daftar Sekarang ketika masa PERCUMA!!!

Layari : http://iklansticky.com/hop.php?ref=ffila89

Rania Rosdi mengatakan...

bukan x sokong filem MALAYSIA...tp mmg x bleh sokong perkara yg mengagungkan makhluk...seolah-olah mahkluk ada kuasa memudaratkan... sesungguhnya Allah jua...!!!

Poskan Komentar

Jika anda merasakan artikel ini berguna sila share bersama kawan-kawan anda
Sila Komen Dengan Berhemah,Tulisan Dari Anda Adalah pendapat Dari Anda

 

! Blog Informasi Terbaik ! Copyright © 2011-2012 | Powered by Blogger